Muhasebe ve Denetim sektörü artan teknoloji yapısıyla hızla gelişmektedir. Akıllı Teknoloji, mevcut olacak iş türlerini etkileyerek muhasebenin geleceğini şekillendiriliyor.
Gelişmiş sistemler tekrar eden işlerin üzerinde yoğunlaşırken, muhasebe uzmanları daha fazla analiz ile ilgilenecek veriler ile müşteriler arasında en önemli bağlantı kuracaklar önemli konuma gelecektir.
Blockchain Teknolojisi
Gelecekte muhasebe mesleğine olan talep eğilimi nasıl bir görünüm alacak? Kullanıcıdan kullanıcıya bir sistem /ağ içerisinde yerini alan “Kripto Para birimi” olacak, ve bu sistematik hareketler bilgisayar tabanlı olarak kayıt edilecek, sonrası bu gelişen sürece Blockchain Teknolojisi denilecek ve bu süreçte muhasebe ve denetim aynı zamanda uygulayıcıları olmayacak?
Tabi ki hayır, diyen makaleleri okuyor ve proaktif söyleşileri duyar gibiyiz. Örnek olarak, Accounting Today (1), “Blockchain’in muhasebe için çekiciliği, “değiştirilme veya bozulma tehdidi olmadan sürekli olarak güncellenebilen ve doğrulanabilen yeni bir tür muhasebe defteri olasılığında” yatmaktadır .
Muhasebe ve Denetim mesleğinin çekiciliği sistemde yerini alacaktır. Bozulamayan ve kayıtları silinemeyen bir Blockchain ağından bahsediyoruz. Kocaman bir çerçeve hayal edelim, görselin görünümü aynen şöyle olmakta ; değiştirme ve bozulma tehdidi oluşturmayan sürekli güncellenen , verilerin doğruluğu doğru şekilde teyit edilen, ve bu verilerin sonucu kendiliğinden akılı sözleşmelerin oluştuğu, bir görsel .
Dünyada bu blockchain zinciri işleyişinin eş zamanlı erişimler, akılı sözleşmeler oluşumu kayıtların doğruluğu ve sistematik kayıt edilmesi bu sistemin muhasebe ve denetim alanındaki profesyoneller için bakış açısını değiştirmiştir. Dikkatleri üzerine çekmiştir. Accounting Today’e göre, Big Four – EY, PwC, Deloitte ve KPMG dahil olmak üzere birçok muhasebe firması blok zinciri uyguluyor . (Yatırımları büyük anlamda bilgi teknolojisi içerisinde )
(denetimler ve sözleşmeler için işlem sürelerini aylar yerine haftalara indirmek için robotik süreç otomasyonunun (RPA) (Robotic Process Automation) (Otomatik Süreç Otomasyonu )
2 kullanılmasıdır.) Denetimler, vergi hazırlığı, bankacılık ve bordro gibi muhasebenin emek ve zaman yoğun yönleri hızla tam otomatik hale gelecek, otomasyon ile önceden çok vakit ayrılan sistem ile sıradan görevlere evrilen bu görevlere harcanan zaman boşluğu oluşması, muhasebeci ve denetçilerin üst düzey analitik becerilere odaklanmasını sağlayıp, müşteri ve paydaşları için daha ileri beceriler geliştirecekler, hizmetlerini efektif sunacaklardır.
Küreselleşen ekonomide sürdürülebilir alanların gelişmesi ve yeni düzenlemeler , Muhasebe ve Denetim işlerine ve uygulayıcılarına gelecekte talep oluşumunu artmasına neden olacaktır. Muhasebe ve mesleğin profesyonelleri yerini asla teknoloji alamayacak , aksine müşteri odaklı çözümleri sağladığı kolaylıklar ile eşlik edeceği gözükmektedir. Gelecekte bu sistemin (nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi gibi yeni akıllı teknolojiler buluta entegre edildiğinden bulut bilişim )içinde gelişime açık özel profesyoneller yetişmesine neden olacaktır.
Evrim geçiren muhasebe alanın uygulayıcılarının uyum sağlamaya istekli olmaları kaçınılmaz ,aksi taktirde geri kalma riski ile karşı karşıya ve sistem zincirin dışında atıl olarak kalacaktır.
Muhasebe profesyonelleri için kaçınılmaz olarak gösterilecek unsurlar arasında ; gelişmeye açık ,kendini ve mesleği yenileyen eğitimlere istekli olan , küreselleşen dünyayı çok iyi algılayan, değişime açık eylemler olacaktır.
Yetkin BELCİ
Bağmsız Denetçi/Mali Müşavir
Kaynak :
1)https://fac.com.tr/muhasebenin-gelecegi-talep-egilimi-ve-yukselen-teknoloji/