2014 veya müteakip hesap dönemlerinin her hangi birinde brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
06/06/2002 tarihli ve 4670 sayılı Özel Tüketim Vergisi kanununa ekli sayılı listedeki malların imali ithali, teslim vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK )’ndan lisans alan mükellefler bayilik lisansı olanlar münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.
SGK’ya fatura düzenleyen eczane, optik dahil tüm şirketler için iki yöntemimiz var.
–Doğrudan Entegrasyon
–Özel Entegrasyon
421 numaralı “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” uyarınca, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıdaki mükellef gruplarına, mali mühür sahip olma, E-Defter tutma ve E-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilmiştir.
Firmanın kendi bilgi işlem altyapısı ve yazılımını kullanarak ve e-faturalarını GİB’in sistemlerine direk bağlanarak gönderme/alma yöntemidir.
Firma başına aktivasyon, fatura gönderim / alım ve arşivleme masrafları yoktur.
Faturalarda, firmanın mali mührü kullanılır.
Firma ERP sistemi ve muhasebe programından bağımsız yapıya haizdir.
E-Faturanın güvenli, kapalı ve 3.kişilerle fatura bilgilerini paylaşmaksızın, GİB’e gönderilip alınmasını sağlar.
Grup şirket tanımlaması yapılarak, e-faturaların tek server alt yapısı üzerinden, GİB’e gönderilip alınmasını sağlar.
E-Defter hizmeti ile birlikte tek platform üzerinde, tüm e-dönüşüm uygulamaları bir arada verilebilir ( e-irsaliye, e-ödeme, e-denet vb)
Firmaya özel uygulama ve tasarım esnekliğine sahiptir. Mesela, e-fatura seri numaraları otomatik verilir.
E-Fatura Doğrudan Entegrasyon Çözümümüz Data Toplama: SOA altyapısı ile SAP, Oracle vb. 3rd party yazılımlar üzerinden entegrasyon yolu ile fatura alımı ve gönderimini sağlar. İş Akışları: Fatura alım ve gönderim sürecindeki her adım için özelleştirilebilir iş akışları sayesinde harici sistemlere geri bildirim ve kurum içi onay / gözden geçirme süreçlerinin tanımlanmasını sağlar. E-Fatura Arşivi: Depository entegrasyonu %95 oranında sıkıştırarak ile e-faturaların uzun dönem arşivlenmesine imkan verir ve full text arama yapar.
Özel Entegratör, hizmet verilen mükellefin faturalarını göndermek ve almak amacıyla mükellefin bilgi işlem sistemini GİB ile entegre edilmesini sağlayan aracı kuruluşlardır.
Özel Entegratör yöntemi, faturalama ihtiyaçları farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflere, teknik yeterliliğe sahip Özeş Entegratör bilgi işlem sistemi vasıtasıyla elektronik fatura alıp gönderebilme imkanı sağlamaktadır.
Üç yöntemle Özel Entegratör sisteminden yararlanılabilinir;
Neden Özel Entegratör?
EDM E-Fatura Özel Entegratör Çözümümüz
Özel Entegratör çözümümüz aşağıda belirtilen bileşenlerden oluşmaktadır:
E-Fatura
E-Fatura modülü, Gelirler İdaresi Başkanlığına (GİB) entegre ve senkronize şekilde çalışan, üzerinden mükelleflere ait faturalarının gönderildiği, mükelleflere ait GİB tarafından yönlendirilen faturaların alındığı, fatura durumlarının merkez birimden senkronize sorgulandığı bir modüldür.
Alt sistem her bir mükellef için en az 1 (bir) gönderici birim ve en az 1 (bir) posta kutusu tanımı ile iletişim standart web servisleri ile sağlanmaktadır.
E-Fatura modülü ile iletişim asenkron olarak ve mükellefin istediği an sağlanmaktadır. Bağlantı sıklığı ve bağlantı fonksiyonlarının icra tarzı mükellefler tarafından tasarlanabilmektedir.
Alt sistemin mükelleflerle arayüz bağlantısını sağlayan web servisleri aşağıdaki fonksiyonları sunmaktadır.
E-Fatura Saklama
E-Fatura mükellefinin gönderdiği ve/veya aldığı faturalar elektronik ortamda E-Fatura Saklama modülü ile saklanmaktadır. Geçmişe yönelik e-faturaların sorgulanması ve istenildiği anda mükelleflere arz edilmesi bu modül tarafından saklanmaktadır.
E-Portal
Bilgi sistemleri ile tam entegrasyonun olmadığı durumlarda veya bazı fonksiyonların bilgi sistemlerince sağlanamadığı durumlarda veyahut da işlem göre belge sayısının az olduğu durumlarda mükellefe yardımcı olunması açısından web üzerinden hizmetlerin sağlandığı modüldür.
Mükelleflere ait elektronik faturaların yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne Göre üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir. Başka mükelleflerden elektronik saklama hizmetinin alınması mükelleflerin elektronik faturalarının muhafaza ve ibraz sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
Elektronik faturaların muhafazasının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’nın geçerli olduğu yerlerde yapılması zorunludur. Bu zorunluluk yurt dışında ikincil bir arşivleme yapılmasına engel teşkil etmez.
EDM Fatura, E-Fatura gönderme ve alma işleminin yanı sıra otomatik olarak gelen ve giden faturaların saklama işlemini de otomatik olarak yapmaktadır. E-Fatura saklama, EDM Fatura Müşteri sözleşmesinde fiyat ve hizmetlere dahildir. Kanunlar gereği 10 yıl saklanması gereken e-faturalarınızı hiç bir ek ücret ödemeden dijital ortamda EDM Bilişim alt yapısında güvenle saklayabilirsiniz.